16. Fizikavalkád

2021. november 27-én került sor az idei Fizikavalkád elnevezésű versenyre. Hargita valamint Maros megyei diákok mérték össze tudásukat. A szervező a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium volt. 7. és 8. osztályos tanulók nevezhettek be, hármas csoportokat alkotva. A teljesség igénye nélkül, marosvásárhelyi, csíkszeredai, székelyudvarhelyi, oklándi, felsőboldogfalvi iskolák mellett a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium 7. osztályából is részt vett egy csapat, Gesztenyések néven. A fizikát kedvelő fiúcsapat tagjai: Bán Roland, Szilveszter Botond és jómagam, Demeter Örs-Lehel voltunk.
Székely Zoltán tanár úrnak, a verseny szervezőjének választása az idei évben az elektromosságra esett, így lett ez a verseny témája és minden alkotás ehhez kapcsolódott. Már a regisztrációkor az elektromossággal kapcsolatos fényképeket kellett beküldeni. A továbbiakban irodalmi alkotást, rajzot, valamint kísérletet is el kellett készíteni.

 

A vírus okozta jelenlegi helyzetben a versenyre az online térben került sor. Szombaton, azaz 27-én délelőtt elkezdődött az igazi megmérettetés. A köszöntések után a csapatok bemutatkozása még egy kicsit szokatlan volt és nehézkesen indult, de hamar belerázódtunk. Ezután a kísérletek bemutatása következett. Az érdekesebbnél érdekesebb versenyfeladatokra két részben került sor a délelőtt, valamint a délután folyamán. Számunkra a nap legszórakoztatóbb része a szabadulószoba névre keresztelt feladat volt, amelyben hárman együttműködve, különböző fizika feladatokat megoldva ki kellett szabadítsunk egy nyugalmazott fizikatanárt, Tekercs Elektra nénit a saját lakásából.

 

A verseny végére a késő délutáni órákban került sor, viszont az eredményhirdetésre vasárnapig, azaz 28-án délutánig várnunk kellett. Egy újabb online bejelentkezés alkalmával tudtuk meg, hogy ki milyen eredménnyel zárta az idei Fizikavalkádot.
Csapatunk ugyan nem léphetett a dobogóra, de úgy gondolom, hogy hetedikesként méltán büszkék lehetünk a 13 csapatból elért 5. helyezésünkre. Szilveszter Botond dicsérő oklevelet kapott az elektromossággal kapcsolatos rajzáért, valamint második helyezést ért el a sikeresen lencsevégre kapott fotójáért. Én is 2. helyezést értem el „Határtalanul” című irodalmi alkotásommal, amely bemutatja a jövőbeli világunkat, pontosabban az elektromos áramtól nagymértékben függő 2060-at.

 

Úgy gondolom, mindhármunk nevében elmondhatom, hogy nagyon tanulságos és az ismeretünket bővítő alkalom volt ez a hétvége, amikor egymást is jobban megismerve, segítve megtapasztaltuk, hogy mit jelent csapatban dolgozni és közös erővel szép eredményt elérni. Sokat tanulhattunk a felkészítő tanárnőnktől, Hevele Dalmától, akinek ez úton is szeretném mindannyiunk nevében megköszönni a segítségét és bízom abban, hogy a következő ilyen vagy ehhez hasonló versenyen közösen együttműködve jobb eredményt is elérhetünk.

 

Demeter Örs-Lehel, VII. osztály

 

fk 1

fk 3

fk 2

fk 4

Partnereink

fp

elka i