V. Orbán Balázs verseny

190 éve született néprajzi és földrajzi íróra, tudósra, politikusra, néprajzi gyűjtőre, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjára, iskolánk névadójára emlékeztünk október 15-én és 16-án, az Orbán Balázs versenyen. A vetélkedőt azzal a céllal hívtuk életre, hogy általa a térség diákjai mélyebb betekintést nyerjenek Orbán Balázs munkásságába, életének színtereibe. Az V. alkalommal megszervezésre kerülő versenyt idén egy tágabb programsorozat, a X. Székelyföld Napok programjába illesztettünk.
A verseny két napján 10 iskola (Augusztinovics Pál Általános Iskola, Kissolymos; Benedek Elek Általános Iskola, Szentábrahám; Bethlen Gábor Általános Iskola, Székelyudvarhely; Eötvös József Szakközépiskola, Székelyudvarhely; Gálfi Sándor Általános Iskola, Kobátfalva; Jósika Miklós Általános Iskola, Etéd; Nagygalambfalvi Általános Iskola; Orbán Balázs Gimnázium; Palló Imre Művészeti Szakközépiskola, Székelyudvarhely; Péchi Simon Általános Iskola, Székelyszenterzsébet) 22 csapata versengett a legjobbnak jár címért.
Október 15-én a középiskolások, míg 16-án az általános iskolák VII. és VIII. osztályos diákjai mérték össze tudásukat, felkészültségüket, talpraesettségüket. A háromfős csapatokban versenyző diákok változatos feladatok – villámkérdések, anagrammák, activity-próbák, többlépcsős kérdések, képfelismerő-, társító-, szókereső- és kakukktojás-feladványok – révén bizonyíthatták: ismerik Orbán Balázs életútját, életművét.
A középiskolásoknál a legjobbnak a Hazajárók csapata bizonyult (Orbán Balázs Gimnázium), 2. helyezést ért el a Kicsi gesztenye klub (Orbán Balázs Gimnázium), 3. helyezett a Fantázia nevű csapat (Eötvös József Szakközépiskola, Székelyudvarhely), dicséretben részesült a Vörös félhold csapat (Orbán Balázs Gimnázium).
Az általános iskolásoknál a rangsor a következőképpen alakult: 1. helyezett a Sólymok csapata (Augusztinovics Pál Általános Iskola, Kissolymos); 2. helyezett a Székelyek csapata (Péchi Simon Általános Iskola, Székelyszenterzsébet); 3. helyezett a Polihisztorok csapat (Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr), dicséretben részesült a Bethlen Gábor bajnokai csapat (Bethlen Gábor Általános Iskola, Székelyudvarhely) és az Etédi törisek csapata (Jósika Miklós Általános Iskola, Etéd).
Köszönjük a verseny megszervezéséhez nyújtott segítséget a Communitas Alapítványnak, az Orbán Balázs Alapítványnak, valamint a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központnak!

 

obv 1

 

obv

 

obv

Partnereink

fp

elka i