online plakat

Székelyföld, szeretlek!

Iskolánk, az Orbán Balázs Gimnázium volt a helyszíne a Székelyföld, szeretlek! vetélkedőnek. A 2019. június 4-én és 5-én zajló vetélkedő a Hargitai Megyenapok keretében került megrendezésre, szervezője a székelyudvarhelyi Delphi Egyesület és a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ. A meghirdetett vetélkedő célja, hogy a diákok minél jobban megismerjék szülőföldjüket, annak kultúráját, hagyományait, értékeit. Úgy gondoljuk, a nemzeti identitás megőrzésének fontos eleme a szülőföld ismerete, és a szülőfölddel kapcsolatos pozitív attitűdök megléte.

 

A verseny során udvarhelyszéki általános iskolások, illetve középiskolások 5 fős csapatokban (4 diák és 1 pedagógus) versenyezve mérték össze tudásukat Székelyföld kultúrájáról, történelméről és hagyományairól. Vetélkedőnk játékos formában teremtett keretet a szülőfölddel való ismerkedésre. Változatos kérdések, feladatok színesítették a versenyt: székelyföldi nevezetes helyszíneket kellett felismerni egy videóból; településekre kellett ráismerni a bemutatott jellegzetességek alapján, majd meg kellett mutatni az adott települést a vaktérképen; fel kellett ismerni Székelyföld híres embereit; székelyföldi helyszíneket, eseményeket, jellegzetességeket kellett körülírás alapján megfejteni; régi használati tárgyakat kellett memorizálni, majd emlékezetből listát írni róluk; villámkérdésekre kellett válaszolni, miközben a versenyző egy bombát tartott a kezében (ha robbant, kiesett a játékból); dalokat kellett felismerni (ebben a feladatban a reakcióidő is számított (amelyik csapat felismerte a dalt, egy lufi kipukkasztásával jelezte válaszadási szándékát); különböző adatokat kellett megtippelni. Nemcsak a tudás, a szerencse is szerepet játszott a vetélkedőben elért pontszámok alakulásában (például a legjobban tippelő csapat annyi pontot kapott, ahány pontot gurított a szerencsekeréken; a híres emberek felismeréséért pedig annyi pont járt, ahányat a dobókockával gurítottak; és az is szerencse kérdése volt, hogy melyik csapat milyen feladványt kap).

 

2019. június 4-én az általános iskolások versenyeztek. Versenyzők: Móra Ferenc Általános Iskola, Székelyudvarhely; Márton Áron Általános Iskola, Fenyéd; Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr; Bethlen Gábor Általános Iskola, Székelyudvarhely; Bem József Általános Iskola, Újszékely.

 

2019. június 5-én a középiskolásoké volt a terep. Résztvevő iskolák: Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr; Kós Károly Szakközépiskola, Székelyudvarhely; Eötvös József Szakközépiskola, Székelyudvarhely; Bányai János Műszaki Szakközépiskola, Székelyudvarhely; Berde Mózes Unitárius Gimnázium, Székelykeresztúr; Dr. P. Boros Fortunát Elméleti Középiskola, Zetelaka; Korondi Szakközépiskola.

 

A versenyre való nevezés feltételeként egy tál hamuban sült pogácsát kértünk a résztvevő csapatoktól, amit a verseny lejártával közösen fogyaszthattak el. Ezalatt természetesen lehetőség nyílt az ismerkedésre, beszélgetésre is. Ily módon a térség különböző iskoláinak diákjai megismerkedhettek más iskolákban tanuló társaikkal, és az őket kísérő pedagógusaikhoz is közelebb kerülhettek.
A versenyzők, illetve a verseny előkészítésében szerepet játszó személyek egy-egy Székelyföld szeretlek! feliratú szatyrot kaptak ajándékba, a dobogós helyen végző csapatok pedig egy-egy Székely Gazdálkodó társasjátékkal, vagy Uno-val lettek gazdagabbak, köszönhetően támogatóinknak.

 szsz

szsz

szsz

szsz

 

A verseny főtámogatója a Communitas Alapítvány, további támogatói a Delphi Egyesület és az Orbán Balázs Gimnázium. Köszönjük szépen a verseny megszervezéséhez nyújtott segítségüket, támogatásukat!

tam

Partnereink

fp

elka i