Mézga Aladár az OBG-bolygón

Az idei könyvmoly versenyre 2018. április 13-án került sor, amit az olvasást kedvelő 7-8. osztályos diákok számára szerveznek. Ezen a versenyen kétfős csapatok vettek részt. Ez alkalommal Romhányi József Mézga Aladár különös kalandjai című könyvet kellett elolvasnunk. Rendhagyó volt, hiszen nem klasszikus műről van szó, ahogy az eddigi években, de pont ez volt az érdekes ebben a versenyben.


Mindenki ismerte már a Mézga családot a rajzfilmből, és jó volt újra az ők, főleg Aladár furcsa és különös világába csöppenni. Ebben a műben egy tizenkétéves fiúról van szó, aki a saját készítésű űrhajójával, a Gulliverklivel különböző bolygókra utazik (természetesen nem létező bolygókról van szó). Ezeken a bolygókon saját gyarlóságainkra is ráismerhettünk, közben pedig jól szórakoztunk a vicces beszólásokon. Szerintem mindenki nagyon jó kedvvel olvasta ezt a könyvet.
A versenyre a csapatoknak egy mini képregényt is kellett készíteniük kedvenc részükről. Ezt már otthon elkészítettük. Lényege a tömörítés volt, hiszen a kiválasztott részt kellett „elmesélnünk” 6-8 képkockában. Persze ez a feladat mindenkinek nagyon tetszett és nagyon szép képregények készültek. A verseny különböző kérdések megválaszolásával kezdődött, ezt a képregények bemutatása követte, majd egy olyan feladat, ami eddig még nem volt a könyvmoly versenyen. A feladat az volt, hogy egy-egy jellemző alapján a csapatoknak fel kellett ismerniük, hogy melyik bolygóról van szó. Ez a feladat is nagyon jól ment. Végül pedig egy könyvajánlót kellett írnunk. Ezután a zsűri munkája következett, persze most is, mint mindig nagyon nehéz feladatuk volt, hisz a csapatok kivétel nélkül nagyon jól teljesítettek. Amíg a zsűri a könyvajánlókat javította és összesítette a pontokat, mi teáztunk, elfogyasztottuk a tea mellé kínált ropogtatni valót, és beszélgettünk a vendégekkel.

 


Végül megszületett az eredmény: 1. helyezést ért el a MESTEREK csapata (Burszán Zsolt, Ferenczi Péter, OBG), 2. helyezett lett a CSILLAGOK csapata (Szabó Renáta, Szali Kincső-Noémi, OBG), 3. helyen a FEKETE RÓZSÁK csapata végzett (Czire Sarolta, Demeter Krisztina, Berde Mózes Unitárius Gimnázium) és dicséretes eredmény ért el az ETIL-ALAKULAT (Buzogány Bendegúz-Atanáz, Orbán Ödön, OBG).

 

Sajnos ezen a versenyen mi, nyolcadikosok már többet nem tudunk részt venni, de persze csupa jó élményeink maradtak meg róla. Bíztatjuk a kisebbeket, hogy olvassanak minél többet, és mindenképp jelentkezzenek erre a versenyre, hiszen a jó hangulat, a versenyzés izgalma s persze egy-egy jó könyv elolvasása megéri a fáradozást. Szerintem mindenkinek csak pozitív élményei vannak, ezzel mindenki csak több lett, a díjazástól függetlenül.

 

Szabó Renáta, 8. osztály

kmoly w

 

kmoly w

 

Partnereink

fp

elka i