A vers mi magunk vagyunk

„…a vers zene, a vers mi magunk vagyunk, a vers a létünk, az identitásunk, a verset nem fejből, hanem szívből mondjuk, és nem szépen, hanem bárhogyan, bárhol. Homokos, vizes síkra érve, fülkefényben állva, vonattetőn keresztben hasalva, csillámló sziklafalon ülve, lassan, tűnődve, halkan, motyogva.” (Tóth Krisztina, Eduline, 2016. ápr. 23.)


Az „Olvasni jó” projektünk keretén belül az 5-8. osztály számára szervezett hagyományos őszi versmondó versenyünkre november 17-én került sor. Ebben az évben is meghívtuk a vidéki iskolákat. Örültünk, hogy elfogadták meghívásunkat, és diákokat hoztak a Petőfi iskolából, Etédről, Kőrispatakról, Szentábrahámról, természetesen nem hiányoztak iskolánk tanulói sem. Szép verseket hallhattunk. Újra bebizonyosodott, hogy verset olvasni és verset mondani is jó, ahogyan meghallgatni is élmény volt a szavalatokat.


Az előző évekhez képest azonban valamivel kevesebb versenyző volt idén, s ez arra késztet, hogy elgondolkodjunk a versmondó verseny mibenlétén. A verset szeretni és mondani kell, a vers felvidít, elgondolkodtat, megtanít kimondani a nehezen kimondhatót, a versmondással megtanulhatjuk leküzdeni az izgalmunkat. De vajon milyen hatással van a versmondóra az, hogy esetenként figyelnie kell arra is, hogy a zsűriasztal és a színpad derékszögében ő hány fokos szöget zár be. Versmondó verseny vagy versmondó délután? Csupán a versmondás öröméért és szépségéért – önmagunk és mások örömére. Fontos lehet ez is, az is. A legfontosabb azonban, hogy szeressük és mondjuk a verseket, ha nem is bárhogyan, de bárhol, bármikor.

 

Ebben az évben a szavalatokat háromtagú zsűri bírálta, és a következők előadását díjazta:

5-6. osztály:

  • 1. díj: Nagy Csenge (Petőfi Ált. Isk.)
  • 2. díj: Karsai Brigitta (OBG) és Szász Gréta (Szentábrahám)
  • 4. díj: Somodi Csilla-Réka (Etéd)

 

7-8. osztály:

  • 1. díj: Somodi Ágota (Etéd)
  • 2. díj: Szali Kincső-Noémi (OBG)
  • 4. díj: Mátéffy Kund (Petőfi Ált.Isk.) és Solymosi Izabella (OBG)

 

A díjazottak jutalomkönyvben és oklevélben részesültek. A Magyar Kormány jóvoltából minden versmondó egy-egy Jankovics Marcell rajzaival díszített Toldi-kötetnek örvendhetett. Gratulálunk a díjazottaknak és minden versmondónak! Rendezvényeink és versenyeink a Communitas Alapítvány és az Orbán Balázs Alapítvány anyagi támogatásával valósulhattak meg. Ezúton is köszönjük támogatásukat.

 

Zsigmond Viola, szervező

vers 2

 

vers 1

 

 

Partnereink

fp

elka i