Ismerd meg jogaidat!

2016. december 8-án került sor az Ismerd meg jogaidat! elnevezésű versenyre. Ezzel a rendezvénnyel emlékezett meg iskolánk a december 10-éhez köthető eseményről, az emberi jogok világnapjáról. A verseny keretet szeretne teremteni a gyerekek számára, hogy tanuljanak az emberi jogokról, megértsék az emberi jogokkal összefüggő kérdéseket, továbbá kialakuljon bennük az egyenlőség és a méltóság iránti tisztelet. Úgy tűnik, az immár negyedik kiadásához érkezett versenynek sikerült elérnie célját, hiszen jól felkészült csapatok mérték össze erejüket az iskola dísztermében zajló versenyen. A tanulók háromfős csapatban versenyeztek. Először a versenyre készített plakátokat mutatták be, melyek által rá szeretnék irányítani a figyelmet az emberi jogokra, tudatosítani kicsikben és nagyokban az őket megillető jogokat. Ezt követően gyorskérdéseket kellett megválaszolniuk: eldönteni, hogy a megadott válaszok közül melyik rejti a helyes választ, vagy hiányzó szavakkal kellett kiegészíteniük a megadott szöveget. A következő fordulóban különböző helyzeteket vagy animációs filmecskéket kellett elemezniük, és megállapítaniuk, hogy a Gyermekek Jogairól szóló Egyezmény mely cikkelyeivel kapcsolatosak.
Nagy örömünkre szolgált, hogy bekapcsolódtak a versenybe az etédi, kőrispataki, kissolymosi és újszékelyi iskolák csapatai is, így a házigazda iskola diákjaival együtt 5 intézmény képviselői versenyeztek.

 

 

A végső sorrend szoros küzdelem révén alakult ki:

 

  • I. helyezett a Székelyek csapat, tagjai Buzogány Bendegúz Atanáz, Kibédi Hunor, Orbán Ödön
  • II. helyezett a Barátok csapat, tagjai Burszán Zsolt, Busch-Szabó Tóbiás, Orbán Botond
  • III. helyezett a Jogászok csapat, tagjai Berei Beáta, Berkeczi Blanka, Cári Dóra
  • Dicséretben részesült az Együtt a gyermeki jogokért! csapat, tagjai Gedő Orsolya, Kelemen Barbara, Somodi Ágota

 

A nyertesek könyvutalvánnyal díjaztuk. Köszönjük a verseny megvalósításához nyújtott támogatást a Bethlen Gábor Alapnak!

 

ism j 2

 

ism j 1

 

bga

Partnereink

fp

elka i