Orbán Balázs-vetélkedõ

Novemberben másodszor került megrendezésre az Orbán Balázs verseny, melyre a térség VII-VIII. osztályosait, valamint a középiskolásokat vártuk, hogy összemérjék, ki ismeri jobban iskolánk névadójának életét, munkásságát. A diákok háromfős csapatokban, a versenyfelhívással együtt kézhez kapott szakirodalomból készülhettek a versenyre.
2016. november 17-én került sor a VII-VIII. osztályosok versenyére. 19 csapat nevezett be a versenyre, melynek tagjai 8 település 10 iskolájából érkeztek hozzánk. Villámkérdések, befejezetlen mondatok, szókeresés, többlépcsős kérdés, képfelismerés, szövegkiegészítés, keresztrejtvény szerepeltek a feladványok között, melyek megoldásában a legjobbnak RAJ csapat (Kőrispataki Iskola) diákjai bizonyultak. Őket követték a Solymosok csapat (Augusztinovics Pál Általános Iskola, Kissolymos) diákjai, majd a Kincskeresők csapat (Benedek Elek Általános Iskola, Szentábrahám) diákjai, és a Magor csapat (Jósika Miklós Általános Iskola, Etéd) diákjai. A versenyzők mindegyike egy Orbán Balázs-verseny feliratú pólót kapott ajándékba, a nyertesek pedig az iskola logójával ellátott szatyrot és könyvutalványt vehettek át.
A középiskolások versenyére 2016. november 24-én került sor, ahol szintén 19 csapat mérte össze felkészültségét. Székelykeresztúri, székelyudvarhelyi, segesvári és marosvásárhelyi diákok vetélkedtek képfelismerésben, anagramma-megfejtésben, többlépcsős kérdések megválaszolásában, szövegkiegészítésben, döntöttek az elhangzó állítások igaz vagy hamis voltáról, és adtak számot török eredetű szavak ismeretéről. A legjobbnak a Keleti utazók csapat bizonyult (Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr). Őket a Hagyományőrzők csapat (Tamási Áron Gimnázium, Székelyudvarhely), a Szőke cápák (Mircea Eliade Főgimnázium, Segesvár), a Székelyföld vándorai (Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr), illetve a Szálab show csapat diákjai (Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr) követték. A versenyt követően a résztvevőket egy-egy kis csokoládéval kínáltuk, a legjobbakat pedig szintén iskolalogóval ellátott szatyorral és könyvutalvánnyal jutalmaztuk.
A versenyen résztvevőktől kapott visszajelzések arról tanúskodnak, a vetélkedő révén sikerült jobban megismertetni Orbán Balázs életművét, sokoldalú személyiségét nemcsak a versenyzőkkel, hanem a nekik szurkoló közönséggel is.
Köszönjük a verseny megszervezéséhez nyújtott segítséget az Orbán Balázs Alapítványnak, a Communitas Alapítványnak, valamint a Bethlen Gábor Alapnak!

 

obv 1

 

obv 2

 

obv 3

 

obv 4

 

logo alapitvany       communitas2       bga 

 

Partnereink

fp

elka i