Az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulója - Budapesti megemlékezés

2016. október 21 és 23 között egy nagyszerű megemlékezésen vettünk részt a Rákóczi Szövetség szervezésében, az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulója alkalmából. Az Orbán Balázs Gimnáziumból tíz diák vett részt ezen az eseményen Moldován Gergely tanár úr vezetésével. Ezen tíz diák között voltak, akik a Szövetség által indított pályázaton is részt vettek egy történelmi esszé megírásával.

Az első napon, rögtön a megérkezésünk után került megrendezésre az esszéíró pályázat díjkiosztó gálája a Magyarság Házában, az I. kerületi Várnegyedben. Az épület nem csak a maga elbűvölő szépsége miatt volt tökéletes választás a gála helyszíneként, hanem az 1956-os forradalomhoz kapcsolható történelmi vonatkozásai miatt is, ugyanis itt fogalmazták meg a diákság követeléseit az akkori vezetőkhöz. A gálán értelemszerűen a pályázók, az őket kísérő tanárok, a Rákóczi Szövetség képviselői és a pályázat szervezői, valamint egy elbűvölő énekkar is jelen volt. A díjkiosztó után megtekintettük a Mi magyarok című interaktív kiállítást. Kosztolányi Dezső által kiválasztott 10 legszebb magyar szó köré csoportosul a magyarság kultúrája az ősidőktől napjainkig. Esténk zárásaként egy csodálatos zongorakoncerten vehettünk részt a Műszaki Egyetemen, Hegedűs Endre, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész előadásában.

Budapesti kirándulásunk második napja volt a legtartalmasabb. 11 tagú csoportunk ugyanis nyakába vette a várost, és végig járta az ’56-os forradalomhoz kapcsolható helyszínek egy részét. Példaként megemlítendő a Terror Háza, a Horváth Mihály téri Pesti Srácok emlékkiállítás, a Corvin köz vagy a Magyar Rádió épülete. Természetesen ezek között még sok más híres, és kevésbé híres, de annál érdekesebb helyekre látogattunk el. A sétánk alatt a tömegközlekedési eszközök majdnem mindegyikét igénybe vettük, ezúttal is megtapasztalva, hogy Budapest város tömegközlekedési infrastruktúrája Európa-szinten is példás. Városnézés közben meg-megálltunk egy-egy étkezésre és tea fogyasztására, ahol átbeszéltük az addig látottakat. A nap egyik nagyszerű része egy hosszú, Váci utcai séta volt. Ezután a Bem térre látogattunk, ahol részt vettünk az ünnepi megemlékezésen és a koszorúzáson. Ekkor csoportunk egy része megtekintette a Weiner-Szász Kamaraszimfónikusok koncertjét. Napunk megkoronázója egy esti séta a Magyar Székesfővárosban. Ekkor látogattuk meg a New York kávéházat az Erzsébet körúton, melybe bejutást nyertünk, majd a 6-os villamossal, annak legszebb szakaszán utaztunk el a Széll Kálmán térre. Ezen a napon történt a kirándulás egyetlen ,,kellemetlen’’ része, ugyanis csoportunk lekéste az autóbuszt, amellyel a szállásra tudtunk volna visszautazni, de – minden jó, ha jó a vége - , sikeresen megoldottuk a problémánkat egy BKV buszjárat igénybevételével. Fáradtan, de nagyszerű élményekkel gazdagodva tértünk nyugovóra.

Záró napunk október 23, a forradalom napja volt. Ezen a napon került felvonásra a nemzeti lobogó katonai tiszteletadással a Kossuth Lajos téren, az Országház előtt. Az ünnepi zászlófelvonás után, egy kis programváltozásnak köszönhetően egy parlamenti látogatást tehettünk. Megtekintettük az Országház Felsőházi termét, amit az igényes idegenvezetésnek köszönhetően nagyszerűen megismerhettünk. Országházi látogatáskor nem maradhatott el a Szent Korona megtekintése, amelyet éppen egy őrségváltás idején sikerült elkapunk. A Vadászterem meglátogatása tett pontot a „mondat” végére. A Stoczek menzai ebéd után került sor a hazautazásra.

 

Beke Lehel XI.B osztályos tanuló

 

56BP 1

 

56BP 2

Partnereink

fp

elka i