Határtalanul: Székelykeresztúr…. Budapest

Iskolánk X. illetve XI - es tanulói vettek részt idén októberben a budapesti Szász Ferenc Kereskedelmi Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjaival együtt a Határtalanul program kirándulás- és tevékenységsorozataiban.
Örömmel fogadtuk a budapesti iskola diákjait és kísérőtanárait, kiknek, miután bemutattuk iskolánkat, megmutattuk városunk nevezetességeit, köztük a Gyárfás kúriát és Petőfi körtefáját. Vendégeinkkel együtt Segesváron, Fehéregyházán és Héjjasfalván a Petőfi-emlékeket néztük meg, majd a berethalmi erődtemplomot látogattuk meg. Hazafelé végigsétáltunk a segesvári középkori vár utcáin. A számos és gyönyörű látnivaló mellett sok mindent megtudtunk honismereti vezetőnktől is, a Zoli bácsitól. Utolsó nap focimérkőzésre hívtuk ki a srácokat és este, a mérkőzés eredményétől függetlenül, mindenki nagyon jól érezte magát a búcsúesten.
Természetesen, nagyon készültünk a budapesti kirándulásra és az örömünk határtalan volt amikor végre, október 16-án reggel 9 órakor elindultunk Budapestre, mi, 40 diák és 3 kísérő tanár. Hosszú és fáradtságos út után estére megérkeztünk a GoodMoHostelbe, Budapest VIII. kerületébe, ahol már nagyon vártak bennünket. Másnap Marika néni (Kovácsné Nagy Mária) és Ica néni (Pünkösti Ilona) kíséretében meglátogattuk a Magyar Nemzeti Múzeumot és a Petőfi Múzeumot, sőt délután még egy dunai hajókázás is belefért, ami mindenkinek nagy élmény volt. Szerdán a Szász Ferenc Kereskedelmi Szakgimnázium és Szakközépiskolában jártunk, ezután a budai várat és a parlamentet néztük meg, délután pedig a Vörösmarty téren találkoztunk a Szász Ferenc iskola diákjaival. Meglepetésnek szántuk rövid műsorunkat, ugyanis négy táncospár közülünk néptáncokat mutatott be, ami nagy sikernek örvendett, hiszen a járókelők is megcsodálták őket, mi több, csatlakoztak a tánchoz és a legvégén hatalmas tapsot kaptak a téren lévőktől. A csütörtöki nap is tartalmasnak bizonyult, hiszen buszra ültünk és meg sem álltunk Szentendréig, ahol megtekintettük a helyi skanzent. A következő megálló Visegrád volt, ahol körbejártuk a várat és néhány hasznos tudnivalóval gazdagodtunk kísérő tanárnőnknek, Andi néninek (Enyedi Andrea) köszönhetően. A péntek a hazaindulás idejét jelentette, de mindannyiunk nevében kimondhatom - úgy gondolom - hogy lelkünk teljesen átitatódott Budapest szépségeivel és látványosságaival. Az együtt töltött hét alatt rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak, sok mindent tanultunk, láttunk és hallottunk, szabadidőnkben pedig felfedeztük vagy megrajzoltuk „saját Budapestünket” is.

Bodó Balázs, XI.A

 

hatar 1

hatar 2

Partnereink

fp

elka i