Magyar Kultúra Napja - Játék

Kedves IX-XII. osztályos diákok!

 

A Magyar Kultúra Napja alkalmából egy játékra hívunk benneteket. Biztosan mindnyájan tudjátok, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát és 1989 óta ezt a napot a Magyar Kultúra Napjává nyilvánították.

 

2016. január 20-át ennek a napnak szenteljük az Orbán Balázs Gimnáziumban, és ebből az alkalomból a magyar kultúra periódusos rendszerét kell megalkossátok osztályonként.

 

Mint minden versenynek, játéknak, ennek is vannak szabályai. Olyan írót, költőt, képzőművészt, tudóst, történelmi személyiséget esetleg színészt kell keresnetek, akinek a monogramja megegyezik a kémia óráról ismert periódusos rendszer elemeinek betűjelzetével. Példaként beírtuk a nikkel (Ni) vegyjeléhez Nemeskürty István író, irodalomtörténész nevét. Ha a vegyjel csak egy betű, akkor a megnevezett személy családneve kell azzal a betűvel kezdődjön. Ez 10 pontot ér.
Előfordulhat, hogy nem találtok a kétbetűs vegyjelnek megfelelő család és személynevet. Ebben az esetben olyan személyt kell keresnetek, akinek a családneve ezzel a két betűvel kezdődik. (Fe- Ferenc József). Az ilyen név 5 pontot ér.
Ha nem találtok a fenti két szabálynak megfelelő neveket, legvégső esetben olyan ismert személyeket is beírhattok, akinek a nevében szerepel a vegyjel mindkét betűje. Példa: Pd (Palládium)- Páskándi Géza. Ez viszont csak két pontot ér.

 

Fontos szabályok még:

  • az ékezeteknek és a dupla betűknek nincs jelentősége
  • mai „sztárok”/celebek nevei nem szerepelhetnek a játékban
  • bármilyen segítséget igénybe vehettek: internetet, könyvtári dokumentumokat, okostelefont, telefonos segítséget szülőktől vagy a kultúra terén jártas szomszédoktól, ismerősöktől vagy megkérdezhetitek tanáraitokat stb.

 

A kitöltésre váró periódusos rendszert péntek reggel 8.00 órakor kapja kézhez minden osztály. Bővebb információt Ivácson Sándor tanár úrnál vagy a könyvtárban kaptok.

 

Leadási határidő 2016. január 20. (péntek), 14.00 óra- könyvtár

Partnereink

fp

elka i