Új rendelkezések a filológia intenzív angol nyelvosztályba jelentkezõk számára

     Felhívjuk az Orbán Balázs Gimnázium filológia osztályába jelentkezők figyelmét arra, hogy ettől az évtől kezdődően az intenzív nyelvosztályokba való iratkozáshoz előzetes vizsgára van szükség.

     Ez ebben az évben kiváltható az illető idegen nyelv négyéves átlagával, amelynek minimum 6-osnak kell lennie.

     Ehhez június 2-5 közötti időszakban egy kérést kell letenni az iskola felvételi bizottságához. (Mindenki a saját iskolájában). A típuskérést a szülő kell aláírja.

obgs2

 

Székelyföld, szeretlek!

Iskolánk, az Orbán Balázs Gimnázium volt a helyszíne a Székelyföld, szeretlek! vetélkedőnek. A 2019. június 4-én és 5-én zajló vetélkedő a Hargitai Megyenapok keretében került megrendezésre, szervezője a székelyudvarhelyi Delphi Egyesület és a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ. A meghirdetett vetélkedő célja, hogy a diákok minél jobban megismerjék szülőföldjüket, annak kultúráját, hagyományait, értékeit. Úgy gondoljuk, a nemzeti identitás megőrzésének fontos eleme a szülőföld ismerete, és a szülőfölddel kapcsolatos pozitív attitűdök megléte.

 

A verseny során udvarhelyszéki általános iskolások, illetve középiskolások 5 fős csapatokban (4 diák és 1 pedagógus) versenyezve mérték össze tudásukat Székelyföld kultúrájáról, történelméről és hagyományairól. Vetélkedőnk játékos formában teremtett keretet a szülőfölddel való ismerkedésre. Változatos kérdések, feladatok színesítették a versenyt: székelyföldi nevezetes helyszíneket kellett felismerni egy videóból; településekre kellett ráismerni a bemutatott jellegzetességek alapján, majd meg kellett mutatni az adott települést a vaktérképen; fel kellett ismerni Székelyföld híres embereit; székelyföldi helyszíneket, eseményeket, jellegzetességeket kellett körülírás alapján megfejteni; régi használati tárgyakat kellett memorizálni, majd emlékezetből listát írni róluk; villámkérdésekre kellett válaszolni, miközben a versenyző egy bombát tartott a kezében (ha robbant, kiesett a játékból); dalokat kellett felismerni (ebben a feladatban a reakcióidő is számított (amelyik csapat felismerte a dalt, egy lufi kipukkasztásával jelezte válaszadási szándékát); különböző adatokat kellett megtippelni. Nemcsak a tudás, a szerencse is szerepet játszott a vetélkedőben elért pontszámok alakulásában (például a legjobban tippelő csapat annyi pontot kapott, ahány pontot gurított a szerencsekeréken; a híres emberek felismeréséért pedig annyi pont járt, ahányat a dobókockával gurítottak; és az is szerencse kérdése volt, hogy melyik csapat milyen feladványt kap).

 

2019. június 4-én az általános iskolások versenyeztek. Versenyzők: Móra Ferenc Általános Iskola, Székelyudvarhely; Márton Áron Általános Iskola, Fenyéd; Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr; Bethlen Gábor Általános Iskola, Székelyudvarhely; Bem József Általános Iskola, Újszékely.

 

2019. június 5-én a középiskolásoké volt a terep. Résztvevő iskolák: Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr; Kós Károly Szakközépiskola, Székelyudvarhely; Eötvös József Szakközépiskola, Székelyudvarhely; Bányai János Műszaki Szakközépiskola, Székelyudvarhely; Berde Mózes Unitárius Gimnázium, Székelykeresztúr; Dr. P. Boros Fortunát Elméleti Középiskola, Zetelaka; Korondi Szakközépiskola.

 

A versenyre való nevezés feltételeként egy tál hamuban sült pogácsát kértünk a résztvevő csapatoktól, amit a verseny lejártával közösen fogyaszthattak el. Ezalatt természetesen lehetőség nyílt az ismerkedésre, beszélgetésre is. Ily módon a térség különböző iskoláinak diákjai megismerkedhettek más iskolákban tanuló társaikkal, és az őket kísérő pedagógusaikhoz is közelebb kerülhettek.
A versenyzők, illetve a verseny előkészítésében szerepet játszó személyek egy-egy Székelyföld szeretlek! feliratú szatyrot kaptak ajándékba, a dobogós helyen végző csapatok pedig egy-egy Székely Gazdálkodó társasjátékkal, vagy Uno-val lettek gazdagabbak, köszönhetően támogatóinknak.

 szsz

szsz

szsz

szsz

 

A verseny főtámogatója a Communitas Alapítvány, további támogatói a Delphi Egyesület és az Orbán Balázs Gimnázium. Köszönjük szépen a verseny megszervezéséhez nyújtott segítségüket, támogatásukat!

tam

Partnereink

fp

elka i