Legendáink, értékeink

2016. július 25–29 között került sor a Legendáink, értékeink című projekt megvalósítására. A projektben a debreceni Ady Endre Gimnázium, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum és a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium 5-8 osztályos diákjai vettek részt.
Hétfőn fogadtuk a vendégeket, az elszállásolásukat követően bemutatkozó-, ismerkedő játékokkal próbáltuk megjegyezni egymás nevét. A következő napon a vendégek által hozott legendákat ismerhettük meg iskolánk dísztermében. A debreceniek a líciumfa legendáját hozták magukkal, melyhez könyvtárostanáruk, Peternainé Juhász Zsuzsa feladatlapot állított össze. A kovásznai diákok, Molnár Juliánna tanárnő közreműködésével, két legendát, a Tündérvár és Pokolsár címűt mutatták be, majd dramatizálva is segítették a megértést. Ezután társas játék formájában, amelyet ők készítettek el, ellenőrizték, hogy mennyire figyeltek társaik. A Likaskő legendája zárta a délelőttöt, ami kapcsolódott a másnapi tevékenységhez. A délutánt a helyi múzeum látogatásával kezdtük, ahol Sándor-Zsigmond Ibolya muzeológus vezetett végig és mesélt sok érdekességet a gyerekeknek, korosztályuknak megfelelően. Ezután városnézésre került sor, helyi szobrok, emlékművek megtekintésére, majd Petőfi Emlékházát, illetve körtefáját látogattuk meg.

A harmadik nap körutazásra hívtuk a táborozókat. Először Farkaslaka híres írója, Tamási Áron szülőházánál álltunk meg, ahol az író testvérének fia vezetett végig a takaros portán, érdekes történeteket, fontos évszámokat tárva a hallgatóság elé. A következő megálló a Korond vize völgyében heverő Likaskő, melyen ma is látszik a rossz tündérek által fúrt lyuk. Valamivel később Páll Antal, híres korondi keramikus emlékszobájába vezetett be fia, ifjabb Páll Antal, aki édesapja nyomdokaiba lépve készíti az igényes, szebbnél szebb formájú kerámiákat, melyre az özvegyen maradt édesanyja rajzol, írja a motívumokat. A gyermekek betekintést nyerhettek a korongozás rejtelmeibe, ki-ki kedve szerint készíthetett edényt, kancsót vagy tálat. A munkában elfáradt diákok az emlékszobában összegyűlve egy népi hangszerrel, a tárogatóval ismerkedhettek meg, hisz házigazdánk több hangszeren is kiválóan játszik. Megtanultuk a Nem vagyok szép valamint a Piros kancsó piros bor kezdetű népdalokat. A következő helyszín a székelyudvarhelyi székhelyű Legendárium stúdiója volt, ahol bemutatták többek közt A likaskő történetét, de bepillantást nyerhettünk az animáció rejtelmeibe is. Meglepődve tapasztaltuk, hogy bár minden digitalizált, elektronikus módon készül, a szereplőket, a helyszíneket kézzel rajzolják, amit később bonyolult programokkal és nagyon aprólékos munkával „életre” keltenek Legendárium lelkes munkatársai. Minden táborozó Legendárium térképet kapott ajándékba és megkóstolhattuk a (legendás) székely nápolyit is. A székelyudvarhelyi Szobor-park megtekintése után, rengeteg élménnyel gazdagodva indultunk haza.
A következő napon a székelyderzsi unitárius vártemplomot látogattuk meg, ahol megtudtuk, hogy a templom északi falrészét teljes egészében a Szent László legenda uralja, valamint, hogy a várfal belső oldalán a falu lakói elhelyezhették ingóságaikat, a beköltöztetett hombárokban, szuszékokban gabonakészletét tarthatták. A bástyákat szalonna és füstölt hús tárolására tették alkalmassá, amiről a létrára felmászva mindannyian meggyőződhettünk. Délután tartottuk a projektzárót, amikor a csapatok élményösszegzésére került sor. Előtte bemutatásra került a keresztúri Katustava-legenda, melyhez szövegértő, szóértelmező feladatokat társítottunk illetve Katus nénit kellett ábrázolni a csapatoknak.
Minden estére kézműves foglalkozásokat szerveztünk. Habár mindenki kimerült a napi események után, mégis lelkesedéssel készítettek a résztvevő diákok könyvjelzőt, dísztárgyakat és szebbnél szebb nyakbavalókat, karkötőket is fűzhettek gyöngyökből.
Utolsó nap búcsút vettünk a csapatoktól, mindenki élménytáblára rögzíthette a legszebb, legfontosabb tapasztalatait, élményeit. Ez és a többi emlék, rajz az iskola könyvtárában kerülnek kiállításra. A fotók egy része pedig megtekinthető az Orbán Balázs Gimnázium facebook oldalán.
A tábor megvalósítását a Bethlen Gábor Alap támogatta. Az ők kiírásukra adtuk be pályázatunkat még az év elején, amelyet pozitív elbírálás követett.
Köszönjük Orbán Balázs Gimnázium, az Orbán Balázs Alapítvány, a Gas Tours Utazási Iroda valamint a Sándor- Zsigmond Ibolya muzeológus segítségét. A tanulók pozitív visszajelzései, fotói, kisfilmjei meggyőztek arról, hogy munkánk nem volt hiábavaló, hisz a szórakozás, barátság mellett a legendákba rejlő értékeket is magukkal vihették.

 

 

Szervezők:
Hatos Melinda
Péter Ildikó Hajnal
Szávuly Emese

 

legend 1

 

legend 2

 

 

bga

Partnereink

fp

elka i