Márton napi ünnepség

Az iskola-óvoda együttműködési projekt keretén belül az Orbán Balázs Gimnázium dísztermében Márton napot tartottunk, melyen iskolánk második osztályosai és a Mesevár Napközi középcsoportosai vettek részt. Ez az esemény projektsorozatunk harmadik része. Ez alkalomból az iskolás gyerekek libás dekorációkkal varázsolták szebbé a termet, így várva a kis óvodásokat. Egy prezentáció segítségével Márton püspök legendáját és ehhez a naphoz kapcsolódó népszokásokat ismerhették meg a gyerekek, majd felelevenítettük az ismert népi játékokat, el is játszottuk azokat: „Hatan vannak a mi ludaink", „Gyertek haza ludaim", „Száz liba egy sorba". Végül az iskolások és szüleik elénekelték a „Kihatom a libám a rétre" című népdalt.
A népi játékokat a Márton napi lámpás készítése követte. A gyermekek szüleikkel, nagyszüleikkel együtt vágták a libás mintákat, ragasztottak virágokat, faleveleket ki-ki a maga tetszése szerint.

A jól végzett munka után a Márton napi lakoma sem maradt el, libazsíros, búbos kemencében sütött házi kenyérrel, lila hagymával és retekkel, valamint meleg citromos teával kínáltuk a résztvevőket. Miután ettünk, ittunk, mulattunk nem maradt más hátra, mint a mécsesek lángra lobbantása.

 

marton 1

marton 2

Partnereink

fp

elka i